ARTIKLER

mandag den 30. april 2012

Derfor slipper Roskilde-bankchefer for straf

Bagmandspolitiets chef forklarer, hvorfor ledelsen i den krakkede Roskilde Bank slipper for straf.



I besluttet ikke at rejse straffesag i forhold til ledelsen af Roskilde Bank. Hvorfor?
- Den korte version er, at vi ikke mener, at man har handlet strafbart. Så er anklagemyndighedens vigtigste funktion, at sagen bliver droppet. Det er muligt, at der er handlet kritisabelt i banken, hvilket mange formentlig synes. Men der er bare en anden standard for ansvar i forhold til, hvad der er kritisabelt, og hvad der måske kan føre til erstatning, og hvad der gælder for strafferetten. Her er der meget større krav om præcision, og om at der skal være tale om konkrete handlinger, foretaget af personer i banken. Der har vi ikke kunnet finde det tilstrækkelige bevis.
Hvad er det I har undersøgt?
- Vi har været inde og kigge på en række forhold, både lov om finansiel virksomhed og herunder forskellige delundersøgelser, men også helt konkret om kursmanipulation i forbindelse med en mulig tegning af egne aktier ved en emission i 2007. Men konklusionen har altså været den samme - at vi ikke finder, at man har handlet strafbart. Vi har også hele tiden haft for øje, om der skulle dukke ting op, der pegede mod en overtrædelse af straffeloven.
Vil det sige, at bankens meget store udlån til ejendomsspekulanter må betegnes som fuldt lovlige?
- Igen er der en standard for strafferet og en, når det gælder erstatning. Hvis en domstol når frem til, at det har været ansvarspådragende for banken, så kan man ikke sige, at det har været fuldt lovligt. Men det har bare ikke været strafbart efter vores opfattelse.
Har I også set på salget af aktier til private kort før bankens kollaps?
- Nej. Det er helt åbenbart et forhold for en civilretlig vurdering. Det svarer til, at man går i Kvickly og føler, at man får en rigtig dårlig vare med hjem. Så har man en forventning om at få pengene igen - men måske ikke om, at købmanden bliver straffet.
Hvilken betydning får afgørelsen for sager vedrørende ledelsen i andre krakkede banker?
- Det er rigtigt, at vi har nogle andre efterforskninger i gang. Men det her får ikke nødvendigvis den store betydning. Vi er inde konkret i hver sag og vurdere de forhold, der ligger i sagen.
Kan man sige, at det er et nederlag for jer i Bagmandspolitiet, at I ikke kan rejse en sag?
- Vi er en del af anklagemyndigheden og skal lave en vurdering af, om der er beviser for strafferetlige overtrædelser, hvor man har handlet forsætligt. Når vi frem til, at det ikke er tilfældet, er det vores pligt at droppe sagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar