ARTIKLER

lørdag den 21. april 2012

Danmark går glip af filmmillioner


København sukker efter regional filmfond, som gør f.eks. Fyn attraktiv som optagested.
Hvorfor bliver Woody Allens næste film ikke en morsom og charmerende kærlighedserklæring til København?
Hvorfor jagter James Bond ikke skurke gennem kanalerne på Christianshavn i den nye Bond-film?
Hvorfor skal de 80 millioner kroner, sæson to af den dansk-svenske krimiserie Broen kommer til at koste, bruges i Malmø og ikke i København?

Længe efterlyst

Det skyldes, at København endnu ikke har fået den regionale filmfond, som både kommunen, branchen og erhvervslivet længe har efterlyst.
Det skriver Information
Med penge og praktik vil sådan en filmfond kunne tiltrække udenlandske filmproduktioner til Danmark, fastholde de danske filmproduktioner, som lige nu må tage til udlandet for at spare penge og få del i andre landes regionale støttekroner, og i det hele taget skabe vækst, arbejdspladser og kompetenceudvikling i filmbranchen i hovedstadsregionen - på samme måde som den regionale filmfond Filmfyn har gjort det på Sydfyn ved gennem næsten 10 år at investere i danske film.
»Vi bliver tit valgt fra, fordi vores norske og svenske venner til sammenligning kan komme med noget mere, end vi kan,« siger Nimbus Films Bo Ehrhardt, Broens danske producent.

Ren svensk produktion

»Broen blev en rent svensk produktion. Vi lavede den med nogle få danske hovedfunktioner, mig selv inklusive, men vi lavede alt i Sverige og Malmø, og det vil sige, at 95 procent af de 63 millioner kroner, som vi brugte på serien, blev brugt i Sverige.
Da vi manglede nogle ekstra penge, fik vi både Film i Skåne og Film i Väst (to succesfulde svenske, regionale filmfonde, red.) på, og det vil sige, at vores studieoptagelser er lavet i Trollhättan, mens al location, også det der ligner København, er optaget i Malmø.«
Det er en absurd situation, mener Bo Ehrhardt. De kontante og afledte fordele ved en regional filmfond i København er altså mange.
»Vi kan dokumentere, at når en dansk filmproduktionsvirksomhed omsætter for en krone, er der en afledt effekt på 3,25 kroner,« siger Ulrik Bolt Jørgensen fra Øresund Film Commission og Copenhagen Entertainment.
Kilde: Information

Ingen kommentarer:

Send en kommentar