ARTIKLER

søndag den 15. april 2012

Superinvestor: Europas gældskrise er forværret



Europa gå en svær tid i møde. Krisen kan ødelægge EU, lyder det fra milliardæren George Soros.




Den europæiske gældskrise er gået ind i en farlig fase. Sådan lyder advarslen fra finansguruen og milliardæren George Soros, der er bedst kendt for i 1992 at have tvunget Bank of England ud af det europæiske valutasamarbejde.




George Soros har tidligere spået, at euroen vil bryde sammen som følge af den hærgende gældskrise. Uanset om euroen overlever, vil Europa opleve en lang periode med økonomiske stagnation eller det, der er værre, lyder det fra George Soros.
”Krisen er gået ind i en fase med færre udsving, men det er en farligere fase end tidligere. Krisen kan ødelægge EU,” siger milliardæren ifølge den britiske avis The Guardian.

En stor kløft

Selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) har forhindret en kreditklemme ved at stille store mængder af likviditet til rådighed til en lav rente, har det ikke løst det underliggende problem i eurozonen.
Nemlig at kløften mellem de rige lande såsom Tyskland og fattige lande som Grækenland er blevet større, understreger George Soros.
Udmeldingen fra George Soros kommer samtidig med, at gældskrisen i denne uge blussede op i Spanien.

Krisen blussede op

Ifølge flere iagttagere steg renterne, fordi effekten af de billige lån, som ECB stillede til rådighed i december 2011 og i februar i år, er ved at aftage.
Uroen om den spanske økonomi medførte, at en forsikring imod en spansk statsbankerot, de såkeldte CDS’er eller credit default swaps, i denne uge slog den hidtidige rekord.
Prisen for en CDS steg 17 basispoint til 498 og slog dermed den tidligere rekord fra 23. november sidste år, hvor prisen var 493.

Politikerne gør skade

Ifølge George Soros er løsningen på den europæiske gældskrise, at landene i eurozonen kan få refinansieret deres gæld til den samme rente.
Det kunne ske ved at indføre de såkaldte euro-obligationer, hvor hele eurozonens gæld blev samlet og garanterer den samlede gæld med en fælles euro-obligationer.
Men inden det kan ske, bliver de europæiske politikere nød til at indse, at den politik, de fører i øjeblikket, er skadelig, lyder det fra George Soros.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar