ARTIKLER

søndag den 1. april 2012

DONG-balladen kan skræmme topkandidater


Det vil være som at stikke hånden i en hvepserede med fem og en halv million brodder for den person, som skal erstatte den fyrede topchef i DONG Energy, Anders Eldrup.
Al polemikken betyder, at den kommende administrerende direktør skal være robust nok til at overleve et stormvejr på egen hånd, siger flere headhuntere.
De sidste ugers uro omkring selskabet kan ende med at skræmme kandidater fra at sætte sig for bordenden i et af landets største selskaber.
- Der vil være folk, som nu har set, hvad konsekvensen af at være administrerende direktør i et statsejet selskab kan være og tænke, at det ikke er noget, man har lyst til at være en del af, siger Christian Kurt Nielsen, administrerende direktør i headhunterfirmaet Mercuri Urval.
Den folkelige opmærksomhed omkring virksomheden stod måske mest tydelig, da en DONG-medarbejder blev overfuset og spyttet efter på gaden. Siden har man hyret et privat vagtværn for at holde nysgerrige journalister og fotografer væk fra DONGs kontorer i Gentofte.
I en - dog mere afdæmpet - kritik har flere fremtrædende politikere den senere tid meldt ud med klare ønsker om strategien i DONG og bestyrelsens fremtidige rolle.
Det er ifølge Preben Svendsen, CEO og partner i LOHFF Management Consultation, et levevilkår, den kommende direktør skal kunne navigere i. Men det understreger også, at ikke alle vil kunne klare jobbet.
- De mulige kandidater vil naturligvis spørge sig selv, hvor stor den politiske indgriben i dagligdagen vil være, og der vil bestemt være nogen, som er bange for at gå ind i en stilling, som er så politisk. Det er et job, hvor man i den kommende tid skal tænke sig godt om, når man i det daglige aftaler løn og på andre måder bruger virksomhedens penge, siger Preben Svendsen.
Selv om finansminister Bjarne Corydon (S) i denne uge fredede DONG-formand Fritz Schur, er verserende personkampe mellem Schur og det politiske miljø endnu en del af efterdønningerne i DONG-skandalen.
Flere prominente venstrefløjspolitikere har åbent kritiseret bestyrelsesformanden. Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), mente tidligt i forløbet, at Fritz Schurs håndtering af skandalen har kostet DONG og den danske statskasse millioner af kroner.
Det samme mente formand for Folketingets energiudvalg, Steen Gade (SF), og den tidligere socialdemokratiske energiminister krævede sågar Fritz Schurs afgang som formand direkte.
- Det er vigtigt, at man ikke tager et job som dette på grund af en bestemt mand i spidsen for bestyrelsen. En tung direktør, som der er behov for i DONG, bør helt klart også vide, at der kan komme en ny formand, siger Preben Svendsen fra LOHFF.
Headhunterne understreger også, hvordan de sidste ugers tumult omkring DONG-skandalen har tilladt et sjældent indblik i forholdet mellem direktør og bestyrelsesformand.
I tilfældet DONG handler det om at finde en direktør, hvis kemi rimer på Fritz Schur. Det siger headhunter Aase Hoeck fra Sekretær- og Ledelsesservice.
- I moderne virksomheder har bestyrelsesformanden en langt vigtigere rolle end tidligere. Han og den nye direktør i DONG skal kunne arbejde sammen. De skal have tillid til hinanden. Selvfølgelig skal de have interne kampe, men udadtil skal de stå urokkeligt sammen. Ingen skal være i tvivl om, at de beslutninger, der er truffet, er truffet i enighed. Direktøren skal kunne leve med en stærk bestyrelsesformand som Fritz Schur, siger Aase Hoeck.
Preben Svendsen fra LOHFF understreger også, at Fritz Schur er en meget stærk personlighed:
- Det skal man som administrerende direktør kunne leve med. På den anden side kan man heller ikke som kandidat være så meget i tvivl om, hvad Schur står for, siger Preben Svendsen.
I disse dage ligger opgaven med at erstatte Anders Eldrup hos headhunterfirmaet Egon Zehnder, men den konstituerede administrerende direktør Carsten Krogsgaard Thomsen har tidligere sagt til Berlingske Business, at han forventer at sidde i jobbet i nogen tid, indtil den rette afløser er fundet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar