ARTIKLER

søndag den 15. april 2012

Forskere: Regeringen vrøvler


(BT) Mere end 22 år efter Berlinmurens fald forsøger myndighederne fortsat at skjule en del af sandheden om danske magthaveres samarbejde med fjenden under den kolde krig, men argumenterne holder ikke, mener forskere.
Justits- og Statsministerierne under ledelse af Morten Bødskov (S) og Helle Thorning Schmidt (S) og Politiets Efterretningstjeneste, PET, forhindrer således offentliggørelsen af væsentlige dele af en 1000 sider lang videnskabelig rapport, der blandt andet sætter adskillige ikke tidligere navngivne personer i forbindelse med de sovjetiske og østtyske efterretningstjenester, KGB og Stasi. 
Heriblandt flere fremtrædende politikere på venstrefløjen.
Rapporten er udarbejdet af Center for Koldkrigsforskning og har kostet tre års arbejde og ti millioner skattekroner at lave, men må ikke læses af nogen i sin nuværende form, da myndighederne nægter at lade forskerne offentliggøre oplysninger fra mængder af hemmeligstemplede dokumenter.
- Borgerne må åbenbart ikke må læse de her ting. Det er deprimerende, for det betyder, at rapporten får alvorlige mangler, siger Bent Jensen, der professor i historie og leder af det nu lukkede Center for Koldkrigsforskning.
Centret blev grundlagt af Folketinget i 2007 og fik tre år og ti millioner kroner til at lave en grundig historisk rapport om blandt andet den militære trussel mod Danmark og fjendens indflydelse på danske beslutningstagere og den offentlige mening under den kolde krig. De 1000 sider lå i princippet klar allerede ved udgangen af 2010, men er siden holdt væk fra offentlighedens øjne.
Rapporten rummer oplysninger fra mange hundrede sider hemmeligstemplede efterretningsdokumenter, som forskerne har haft adgang til, men Politiets Efterretningstjeneste, PET, har siden forbudt enhver omtale af næsten en tredjedel af sagerne.
Center for Koldkrigsforskning har anket PETs mange afslag til Justitsministeriet, som i sidste uge efter næsten et års total tavshed uden videre begrundelse meddelte, at samtlige afslag står ved magt.
På lignende vis afviser Statsministeriet at afklassificere en række andre dokumenter, som forskerne har haft adgang til i Udenrigsministeriet.
- Jeg tror ikke et øjeblik på, at der er foretaget en egentlig sagsbehandling i Justitsministeriet eller Statsministeriet. Så kunne de vel for skams skyld have fundet et par småsager, som var sluppet igennem nåleøjet. Det er simpelthen skandaløst, at man først bruger 10 millioner kroner af skatteydernes penge på en grundig rapport og nægter at lade folk læse den, siger professor og centerleder Bent Jensen.
Ifølge Bent Jensen rammer censuren især dokumenter og oplysninger, der beskriver de tidligere fjenders samarbejde med fremtrædende personer på den danske venstrefløj. Blandt andet skal PET og siden ministerierne have forbudt omtale af papirer, der dokumenterer at en tidligere prominent SF’er udleverede fortrolige oplysninger til den russiske efterretningstjeneste, KGB. Denne sag må nu fjernes fra rapporten inden udgivelsen.
Det samme gælder ikke tidligere offentliggjorte navne på danskere, der ifølge PET-dokumenter gik fjendens ærinde under den kolde krig.
Blandt landets historikere vækker censureringen af den længe ventede rapport lige dele forundring og vrede. Blandt andet på Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet i Odense, hvor lektor Thomas Wegener Friis forsker og underviser.
- Man behøver ikke være konspirationsteoretiker for at se, at der er nogen, der lægger sten i vejen for den her rapport. Det er ret klart, når man ved, hvordan systemet normalt fungerer, siger han.
I de flere hundrede afslag på at omtale informationer fra Politiets Efterretningstjeneste henviser Justits- og Statsministerierne blot til de oprindelige afslag fra PET. Heri begrundes afvisningen kort med hensyn til enten statens sikkerhed, fremmede magter eller hemmeligholdelsen af PETs arbejdsmetoder.
Alle tre argumenter er dog tæt på at være det rene vrøvl, mener både Bent Jensen og Thomas Wegener Friis, som bakkes op af flere andre historikere. Begge hæfter sig ved, at de ønskede oplysninger er helt op til 60 år gamle.
- Det er nogle standard-forklaringer, de bruger for at undgå åbenhed. Alt, PET arbejder med, har jo relation til enten fremmede magter eller rigets sikkerhed. Men de oplysninger, der er tale om her, er så gamle i dag, at de ikke længere har nogen sikkerhedsmæssig betydning. Sikkerhedspolitisk er verden en helt anden i dag, siger Thomas Wegener Friis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar