ARTIKLER

mandag den 30. april 2012

Fyrede chefer scorer kassen

Nu ruller millionerne igen - denne gang i Rebild: Der bliver smidt masser af skattekroner efter fyrede chefer - forargeligt, mener professor



Der følger en kæmpe check med fyreseddelen, hvis du vel at mærke er direktør i en kommune eller i en statsejet virksomhed. Seneste eksempel er fra Rebild Kommune, hvor tre chefer blev fyret efter den såkaldte ' Rebild-sag', hvor en 56-årig far er blevet idømt forvaring efter årelangt misbrug af ni børn.
Undersøgelser har vist, at der har været adskillige fejl i sagsbehandlingen, hvilket fik kommunens politikere til at fyre blandt andet kommunaldirektør Erik Odder. Alligevel kommer han fra kommunen med godt 2,5 millioner kr.
- For en gangs skyld er jeg med på forargelsen. Det er mange penge for ikke at passe sit arbejde ordentligt. Der er sket noget ganske forfærdeligt, og det var på deres vagt. Så har jeg svært ved at se, hvorfor de skal have en erstatning, siger Anders Drejer, professor på Institut for økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.
Dårlige kontrakter
De seneste år er der set flere eksempler, hvor højtstående offentligt ansatte er blevet fyret eller selv er gået efter skandaler og derefter får flere hundrede tusinde - i flere tilfælde millioner - lige ned i lommen.
- Dem, jeg bliver forarget på, er de, der har ansat de fyrede. Selvfølgelig skal man have en kæmpe godtgørelse, hvis man bliver fyret af politiske årsager, men hvis man ikke har passet sit arbejde, taget af kassen eller har været ansvarlig for noget så forfærdeligt som det i Rebild, så synes jeg ikke, at man skal have en erstatning.
I forbindelse med fyringen af Erik Odder har Rebild Kommune ikke gjort andet end det, der står i hans kontrakt: At Odders kontakt først kan udløbe ved årsskiftet, og at han derefter har ret til et såkaldt konsulenthonorar, før man tager hul på den reelle opsigelsesperiode. I andre tilfælde har man set, at kommunerne oveni har givet ekstra års tjenestemandspension og lignende ordninger. Anders Drejer mener, at kontrakterne er for dårligt lavet:
- Arbejdsgiverne må stramme op, for der foregår åbenlyst nogle ting, der ikke er rimelige. Kontrakterne må tage højde for, at der er en grænse for, hvad man kan slippe af sted med - og blive fyret for.
Ekstra Bladet gennemgår her flere af de seneste to års højtbetalte offentlige fyringer, hvor beløbene er kendt.
SØREN ERIKSEN, administrerende direktør i DSB. Fyret i marts 2011. Pris: 9.700.000 kr.
Blev fyret på grund af manglende tillid fra bestyrelsen efter problemer i forbindelse med DSB's årsrapport for 2010. En undersøgelse har netop slået fast, at Eriksen ikke kan holdes juridisk ansvarlig for problemerne. Derfor får han næsten ti millioner: Et års løn gav fire millioner kroner, en fratrædelsesgodtgørelse også på fire millioner. Ydermere fik han en bonus på en million og 700.000 kr. i resultatløn. Søren Eriksen forlod dermed DSB med 9,7 millioner kroner.
KENNETH PLUMMER, generaldirektør i DR. Trak sig fra jobbet i oktober 2010. Pris: 6.400.000 kr.
Sagde selv op efter brud på sin tavshedspligt i forbindelse med en bogudgivelse. Alligevel gav man ham et gyldent håndtryk fordelt på to års løn på 5,2 mio. kr., pension på 900.000 kr. og en bonus på 300.000.
ANDERS ELDRUP, administrerende direktør i Dong Energy. Blev fyret i marts 2012. Pris: 6.000.000 kr. Beløbet kan blive 11 millioner kroner højere.
Blev ifølge bestyrelsesformand Fritz Schur fyret, da han havde handlet uden om sine beføjelser og bestyrelsen i forbindelse med nogle gyldne løn-og ansættelseskontrakter. Sidenhen har det vist sig, at han nåede at sige op, inden han fik fyresedlen. Fyringen har været til megen debat, og Rigsrevisionen er nu gået i gang med at finde den rigtige årsag. Samtidig har Anders Eldrup en voldgiftsag på vej, da han ikke har fået de penge, som han mener, han har ret til i forbindelse med fyringen. Derfor kan det reelt komme til at koste langt flere millioner.
ERIK ODDER, kommunaldirektør i Rebild Kommune. Fyret i april 2012. Pris: 2.500.000 kr. Blev fyret i forbindelse med misbrugssagen fra Rebild Kommune.
Flere undersøgelser viste adskillige kritisable forhold i sagsbehandlingen. Odder var ansat på en tidsbegrænset kontrakt, der udløber i foråret 2013 - og derefter har han en måneds opsigelse for hvert år, han har været ansat. Da han har været ansat i ti år, betyder det, at den samlede sum ender på 2,5 millioner kr.
HENRIK GRÆSDAL, kommunaldirektør i Haderslev. Fratrådte sit job i februar 2012. Pris: 1.800.000 kr.
Efter blot tre måneder som kommunaldirektør fratrådte Græsdal sin stilling i enighed med byrådet. Det hed sig, at de var uenige om, hvordan direktionsarbejdet skulle foregå. Samtidig havde han problemer med at få sin familie til at flytte fra Sjælland til Haderslev. Det korte bekendtskab kostede næsten kommunen to millioner kroner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar