ARTIKLER

lørdag den 21. april 2012

Den alternative boligdrøm ligger død


Danskerne holder igen, når det gælder køb af alternative boligformer.
Ifølge økonomer, mæglere og realkreditselskaber gemmer danskerne boligdrømmene under sengen, når krisen kradser.
”Tidligere fik vi en del henvendelser fra folk, der gerne ville bygge eller købe alternative boliger som bjælkehuse og lerhuse. Jeg ved ikke, om man kan sige, at det var en trend, men det var ret populært for nogle år tilbage. Det er det ikke længere,” siger Kasper Skaanning, kommunikationskonsulent hos Nykredit.
Ifølge bankerne Nordea, Danske Bank og Sparbank Nord oplever man også færre, der søger finansiering til at realisere køb af alternative boliger som f.eks. husbåde.

Ingen tør tage chancer

”Forestillingen om, at denne type boliger ikke bliver ramt af boligkrisen, fordi de har en særstatus som liebhaveri, er ikke sand. Faktisk er jeg overbevist om, at det er de første, der bliver ramt,” siger sekretariatschef Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter, der forsker i boligmarkedets op og nedture.
Han mener, at det er sandsynligt, at det alternative boligmarked er hårdt ramt, da villigheden til at tage chancer falder i krisetider.
”Køberne vælger det frække og vovede fra, og pengeinstitutterne blive mere tilbageholdne med at finansiere den slags anskaffelser, hvis de tror, at de ikke kan omsættes,” lyder Curt Liliegreens tese.

Markedet er bundfrossent

Ifølge Mogens Steffensen, der har specialiseret sig i handel med husbåde i København, er markedet nærmest bundfrossent.
”Det er de tørre facts. Markedet for husbåde er gået i stå. Det er en kedelig overskrift, men det er desværre sandt,” siger han.
Han kan bekræfte, at bankerne er mindre tilbøjelige til at låne til alternative boligdrømme, hvilket har en afgørende betydning for de våde boligdrømme.
Det skyldes, at man kun kan låne til køb af husbåde i banken og ikke i realkreditforeningen, forklarer Mogens Steffensen.
Og i øjeblikket vil de fleste banker kun låne op til 60 pct. af købsprisen, siger han.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar