ARTIKLER

søndag den 15. april 2012

Papirerne du ikke må se


(BT) Spion-censur chokerer - landsforrædere kan gå fri
Censureringen af en længe ventet rapport om den kolde krig til ti millioner skattekroner får nu kritikken til at hagle ned over regeringen og PET.
Samtlige partier uden for regeringen undrer sig højlydt over et forbud mod at omtale flere hundrede gamle, hemmeligstemplede dokumenter fra PETs arkiv, og justitsminister Morten Bødskov (S) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) beskyldes nu for at dække over mulige forbrydelser begået af regeringspartiernes tidligere medlemmer og allierede.
- Jeg synes, det er meget, meget mystisk, at de ikke vil afklassificere dokumenter, som indeholder oplysninger, der er vigtige for historieskrivningen. Det efterlader desværre det indtryk, at den nuværende regering vil holde hånden over nogle personer på venstrefløjen, der kan have lavet spionage mod Danmark, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.
Messerschmidt: Det grænser til landsforræderi
Morten Messerschmidt, der repræsenterer Dansk Folkeparti i Europaparlamentet går skridtet videre og betegner censureringen af oplysninger om den kolde krig som en forbrydelse, der grænser til landsforræderi.
Den omstridte rapport er skrevet af Center for Koldkrigsstudier, der i 2007 blev nedsat af Folketinget og fik tre år og ti millioner skattekroner til at skrive en grundig historisk rapport med fokus på blandt andet fjendtlige magtens samarbejde med danske beslutningstagere under den kolde krig. Som led i deres arbejde har forskerne haft adgang til en stor mængde efterretningssager hos Politiets Efterretningstjeneste, men tjenesten nægter nu at lade samme forskere omtale cirka en tredjedel af dokumenterne.
Ifølge professor og forskningsleder Bent Jensen afslører papirerne blandt andet hidtil ukendte forbindelser og samarbejder mellem fremtrædende personer på venstrefløjen og efterretningstjenester som KGB og Stasi, men disse oplysninger må nu fjernes fra den 1000 sider lange rapport inden offentliggørelsen.
Center for Koldkrigsforskning har klaget til Justitsministeriet over samtlige negative afgørelser fra PET, men i sidste uge meddelte ministeriet efter næsten et års ventetid, at samtlige afslag står ved magt.
På samme måde afviser Statsministeriet at lade forskerne omtale en række dokumenter, som de har haft adgang til i Udenrigsministeriets arkiv fra den kolde krig. Begrundelsen er i alle tilfælde hensyn til enten statens sikkerhed, fremmede magter eller hemmeligholdelsen af PETs arbejdsmetoder. Argumenter, som samtlige partier uden for regeringen nu betvivler gyldigheden af.
- Jeg har selv svært ved at få øje på den sikkerhedspolitiske betydning af ting, der skete for mere end 20 år siden. Hele verden har jo ændret sig siden. Og kald mig bare naiv, men det tror jeg også, at PETs arbejdsmetoder har. Problemet er, at reglerne består af gummiparagraffer, som PET kan bøje, så de kan afvise alt, siger Enhedslistens Per Clausen. Han vil nu støtte et eventuelt forslag om at ændre reglerne, så det bliver sværere for efterretningstjenesten og de øvrige myndigheder at nægte offentligheden og forskere adgang til oplysninger af almen interesse.
I en kortfattet skriftlig kommentar til BT bekræfter justitsminister Morten Bødskov hændelsesforløbet. Han oplyser at afvisningen af den såkaldte afklassificering af de omstridte dokumenter fastholdes trods den massive kritik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar