ARTIKLER

onsdag den 23. maj 2012

Hemmelig spionsag for Højesteret


(eb.dk) Højesteret skal nu afgøre om dørene skal åbnes i den hemmelige spionagesag mod professor Timo Kivimäki fra Københavns Universitet
Spionsagen mod professor Timo Kivimäki kører i øjeblikket i hemmelighed ved retten i Glostrup, hvor den 49-årige finne i næste uge risikerer en hård fængselsstraf, når retten afsiger dom. Men Højesteret skal nu afgøre om det massive hemmelighedskræmmeri skal ophæves.
Professorens forsvarer advokat Anders Nemeth bekræfter overfor ekstrabladet.dk, at procesbevillingsnævnet har givet tilladelse til, at dørlukningen under spionsagen kæres til Højesteret.
Anders Nemeth ønskede, at retssagen skulle køre for åbne døre, men både byretten i Glostrup og Østre Landsret besluttede, at professoren skal dømmes for 'dobbeltlukkede døre', så end ikke tiltalen mod ham bliver kendt.
Skåner Rusland for omtalen
Den hemmelige retssag sker af hensyn til Danmarks forhold til Rusland.
Flere russiske diplomater er 'udrejst' af Danmark efter spionsagen, hvor professoren er tiltalt for at have hjulpet en fremmed efterretningstjeneste til at operere i Danmark.
Både udenrigsministeriet og justitsministeriet gav anklagemyndigheden ordre på, at kræve dørlukning i retten for ikke at skade Danmarks forhold til Rusland.
Sagen er principiel. Derfor skal dørlukningen nu for Højesteret.
- Højesteret kan ikke nå at tage stilling inden dommen afsiges den 31. maj. Men dels kan Højesterets kendelse få betydning for kommende sager, dels for en eventuel ankesag. Hvis Højesteret beslutter at åbne dørene, vil det formentlig også betyde, at pressen så kan få adgang til retsbøgerne fra sagen, siger advokat Anders Nemth.
Også dagbladet Politiken har søgt og fået tilladelse til at kære dørlukningen til Højesteret.
Hemmelig dom
Retssagen mod Timo Kivimäki startede den 8. maj ved retten i Glostrup. Når dommen afsiges næste torsdag vil retten givetvis også hemmeligholde præmisserne for dommen, så kun selve domskonklusionen bliver offentlig, altså om professoren er skyldig eller ej - og hvilken straf han eventuelt får.
Professoren nægter sig skyldig, og har sagt, at hans kontakter med russiske diplomater var et naturligt led i hans arbejde på Københavns Universitet.
- Dem jeg mødte var almindelige diplomater fra ambassaden. Jeg har kun givet dem vurderinger, analyser og argumenter, som kunne stå i enhver artikel inden for mit område, som er freds- og konfliktforskning, sagde professoren, der har været på KU siden 1999.
Han er tiltalt efter straffelovens 'milde' spionparagraf, der kan give op til seks års fængsel.
Professoren blev hemmeligt anholdt af PET den 8. september 2010, og tiltalen mod ham blev først kendt, da han selv fortalte om den i Weekendavisen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar