ARTIKLER

torsdag den 31. maj 2012

Dømt i hemmelighed for spionage


Så er dommen faldet over den spiontiltalte professor Timo Kivimäki fra Københavns Universitet
Efter en retssag i total hemmelighed har retten i Glostrup nu afsagt dom over den 49-årige finske professor Timo Kivimäki, der var tiltalt efter den 'milde' spionparagraf ved at have hjulpet den russiske efterretningstjeneste med at spionere i Danmark.
Dommer Henrik Jensen og hans to domsmænd idømte Timo Kivimäki fem måneders fængsel. Dommen blev ikke begrundet af retten. Professoren tog 14 dages betænkningstid.
- Jeg havde forventet en frifindelse, sagde Timo Kivimäki til ekstrabladet.dk efter dommen.
'Almindelige' diplomater
- PET siger, at de diplomater, jeg havde kontakt med var spioner. Jeg opfattede dem som almindelige diplomater, siger Timo Kivimäki.
Flere russiske diplomater er 'udrejst' af Danmark på grund af spionsagen. ekstrabladet.dk erfarer, at forsvarer Anders Nemeth forsøgte at få de 'udrejste' diplomater til Danmark, indkaldt som vidner under retssagen mod professoren.
- Det har jeg ingen kommentarer til, siger Anders Nemeth.
Retten i Glostrup har udleveret en kortfattet pressemeddelelse om dommen:
- Tiltalte blev fundet skyldig i at have udleveret nogle dokumenter med referater og samtaler ra forskellige konferencer, fire CV´er vedrørende medarbejdere fra Center for Militære Studier, samt en rapport og en pressemeddelelse fra instituttet på universitetet.
- Endvidere blev tiltalte fundet skyldig i forsøg på overdragelse af blandt andet lister med studerende samt et CV vedrørende direktøren for Center for Militære Studier, som tiltalte selv havde sammenstykket. Tiltalte havde medbragt disse dokumenter, da han blev anholdt på vej til møde med en diplomat.
Professoren, der har opholdt sig i Danmark siden 1999, blev frifundet for udvisning.
Den finske professor er specialist i fredsforskning og har været involveret i konkrete projekter om bilæggelse af konflikter på fredelig vis. - Tiltalte forklarede, at han håbede at kunne påvirke det fremmede lands politik (Ruslands, red) i en mere fredelig retning, og at han handlede på egen hånd, skriver Glostrup ret i pressemeddelelsen om dommen.
Mild dom
Dommen på fem måneders fængsel var mindre end hvad anklageren Ole Weikop havde krævet.
Hverken anklageren eller forsvarer Anders Nemeth vil sige, hvilken straf anklagemyndigheden havde krævet, fordi det er omfattet af dørlukningen. Men anklager Ole Weikop bekræfter, at dommen var mildere end hans strafkrav.
Retten havde givet tilladelse til, at TV optog domsafsigelsen i den usædvanlige og ret historiske spionsag.
Professoren sad ved siden af sin forsvarer Anders Nemeth i et mørkt jakkesæt og lyseblå skjorte uden slips.
Timo Kivimäki var overrasket over dommen: -Retten har troet på PET´s paranoi. Efterretningstjenesten vil gerne have befolkningen til at tro, at landet er fyldt med spioner og terrorister, så PET kan få større ressourcer, siger Timo Kivimäki til ekstrabladet.dk.
- En interessant oplevelse
Den dømte professor fik som den eneste udleveret et eksemplar af hele dommen, men han må ikke indvie andre i den.
- Det har været en interessant oplevelse, men jeg må ikke sige noget om, hvordan retssagen er forløbet, siger professoren.
Hele retssagen har været holdt for såkaldt dobbeltlukkede døre, så den konkrete anklage mod professoren er også holdt hemmelig. Det er sket af politiske hensyn, nemlig Danmarks forhold til Rusland. I retsplejeloven hedder det 'Danmarks forhold til fremmede magter'.
Både byretten og Østre Landsret besluttede, at retssagen skulle afvikles i hemmelighed, men Højesteret skal nu bedømme om dét var i orden. Der kan gå uger før kendelsen fra Højesteret foreligger.
Timo Kivimäki ved ikke, om han kan fortsætte som professor på Københavns Universitet efter fængselsdommen:
- Det har vi ikke drøftet endnu. Nu skal jeg først læse dommen og drøfte med min advokat om den skal ankes, siger han til ekstrabladet.dk.
Hemmelig retspleje
Forsvarer Anders Nemeth er stærkt kritisk mod den hemmelige retspleje, som professoren har været udsat for. Forsvareren kan intet kommentere fra retssagen:
- Jeg er tilhænger af åbenhed i retsplejen, men både byretten og landsretten mener noget andet, så det må jeg respektere, siger Anders Nemeth.
Professoren havde fra 2002 og til anholdelsen i september 2010 forbindelse med russiske diplomater, og deltog i et 'større' antal møder.
- Vi mødtes på almindelige caféer, hvor der var offentlig videoovervågning. Der var intet hemmeligt i det. PET optog alle vores samtaler, siger Timo Kivimäki til ekstrabladet.dk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar