ARTIKLER

onsdag den 13. juni 2012

Ny reform: Rige kunstnere får 0 kroner i livsvarig ydelse


Folketinget har indgået nye aftaler om det statslige kunststøttesystem.

En livsvarig ydelse på nul kroner om året.
Sådan kan virkeligheden se ud i fremtiden for de rigeste kunstnere på den såkaldte livsvarige ydelse.
Det er overskriften på den reform af kunststøtten, som alle Folketingets partier er blevet enige om.
Tidligere var minimumsydelsen på 16.700 kroner om året.
Hvis kunstnernes indtægt atter falder, vil deres ydelse dog kunne stige igen. Kunstnere på livsvarig indkomst vil opleve en gradvis reduktion af ydelsen, så snart deres årlige skattepligtige indkomst overstiger ca. 198.100 kr.
Aftalen betyder også, at der ikke fremover bliver tildelt ydelser til kunstneres efterladte.
Samlet i etEn anden vigtig del af reformen indebærer, at støtten til kunst, musik, litteratur, scenekunst og design samles under en hat i Statens Kunstfond i stedet for at være delt i to mellem kunstfonden og Statens Kunstråd.
»Reformen betyder et enklere og mere gennemskueligt kunststøttesystem i form af en ny enhedsorganisation, som får navnet Statens Kunstfond«, lyder det fra kulturminister Uffe Elbæk (R) i en pressemeddelse.
Tidligere var kunststøtten delt i to, nemlig Statens Kunstfond og Statens Kunstråd, der adskilte projektstøtte og legatstøtte. Den adskillelse vil den nye model imidlertid holde i hævd, pointerer Uffe Elbæk.
»Samtidig styrker vi armslængdeprincippet, fagudvalgene oprustes økonomisk, og organisationen bliver mindre topstyret og mere åben. Jeg ser meget frem til at virkeliggøre reformen, som forhåbentlig bliver en gevinst for dansk kunst«, lyder det.
Kunstnerne er kritiske
Dansk Kunstnerråd har tidligere til Politiken erklæret, at man frygter, at sammensmeltningen vil komme til at opstille kriterier for at modtage arbejdslegater og livsvarige ydelser, der minder om de kriterier, der i dag gælder, når man får støtte til eksempelvis en helt konkret digtsamling, og at kunstnerne på forhånd skal beskrive arbejdet i detaljer.
Det er svært, fordi den kunstneriske proces kan være famlende, uden at kunstneren ved, hvad han eller hun præcist arbejder mod, lød det tidligere fra Dansk Kunstnerråd.
Den nye Statens Kunstfond etableres pr. 1. januar 2014.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar