ARTIKLER

tirsdag den 5. oktober 2021

Facebook-whistleblower står frem

  & / Tv2

 En whistleblower har den seneste tid delt interne dokumenter fra Facebook for at bevise, at Facebook kender til egne fejl. Nu står hun frem.

Facebook-ledelsen er udmærket klar over, at Instagram – som ejes af Facebook – kan forstærke unge pigers selvværdsproblemer.

Og Facebook er også udmærket klar over, at flere af deres platforme bruges åbent af narkokarteller og menneskehandlere.

Og de ved også, at deres algoritme favoriserer hadefuldt indhold.

Det er historier, som de seneste uger er blevet lækket til den amerikanske avis Wall Street Journal af en anonym whistleblower.

Men nu er whistlebloweren ikke længere anonym.

Hun hedder Frances Haugen, er 37 år gammel, og da hun kvittede sit job hos Facebook i maj, tog hun titusindvis af dokumenter med sig, som hun valgte at dele med Wall Street Journal. Alt sammen for at få den sociale medie-gigant til at ændre sig.

Det fortæller hun i et interview med nyhedsprogrammet '60 Minutes'.

- Jeg har set mange sociale medier, men det var betydeligt værre hos Facebook end noget andet, jeg har set, siger Frances Haugen i '60 Minutes'.

Hun har tidligere arbejdet for både Google og Pinterest.

Facebook indgyder vrede

Frances Haugen har i al hemmelighed downloadet og kopieret tusindvis af interne dokumenter fra Facebook for én gang for alle at bevise, at Facebook ifølge hende udmærket kender til mange af sine egne brister.

En af Frances Haugens helt centrale påstande er, at Facebook godt ved, at dens algoritme har en tendens til at prioritere at vise "hadefuldt" indhold til brugerne.

- Facebook har indset, at hvis de ændrer algoritmen til det mere forsvarlige, vil folk bruge mindre tid på siden, de vil klikke på færre reklamer, og Facebook vil tjene færre penge, siger Frances Haugen i '60 Minutes'.

- Det er nemmere at indgyde vrede end andre følelser, siger hun ydermere.

Ifølge hende har Facebook altså værktøjerne til at ændre algoritmen, men gør det ikke.

Instagram påvirker unges selvværd

En anden central lækket historie er, at Instagram – platformen, der er blevet synonym med smukke billeder af perfekte liv – har en skadelig effekt på teenageres mentale velvære.

Særligt unge piger får problemer. Især med følelser af dårligt selvværd, spiseforstyrrelser, angst og depression.

- Vi giver en ud af tre teenagepiger et forvrænget kropsbillede, lyder det i en af de interne undersøgelser, som er blevet lækket. Her kan man også læse, at flere teenagepiger kan spore deres selvmordstanker til oplevelser på platformen.

Og det er undersøgelser som den, der har fået Frances Haugen til at blive whistleblower.

- Facebooks egne undersøgelser viser ikke bare, at Instagram er farlig for teenagere. De viser, at Instagram er bemærkelsesværdigt værre end andre former for sociale medier, siger Frances Haugen i '60 Minutes'.

Facebook afviser

Selv har Facebook reageret på de lækkede dokumenter ved at sige, at Wall Street Journals generelle udlægning af de lækkede dokumenter er forkert.

- Kernen i denne serie er en beskyldning, som er helt forkert: At Facebook laver research og derefter systematisk og bevidst ignorerer resultaterne, hvis de er ubelejlige for selskabet, skriver vicepræsident for Facebook Nick Clegg i en officiel udmelding

- Det mistænkeliggør vores motiver og det hårde arbejde fra tusindvis af forskere, politiske eksperter og teknikere hos Facebook, som kæmper for at forbedre vores produkter og forstå deres positive og negative konsekvenser, fortsætter han.

Ekspert: Facebook i stor krise

De mange lækkede historier har kastet Facebook ud i en "stor krise".

Det vurderer Timme Bisgaard Munk, der har en ph.d. i sociale medier fra Københavns Universitet.

- Facebook har i forvejen været i vælten i forbindelse med sagerne om Cambridge Analytica og russernes påvirkning af den amerikanske valgkamp. Nu er kritikken af Facebook igen blevet potent, siger han til TV 2.

Derfor er det også sandsynligt, at den nye sag vil resultere i statslige indgreb.

- Lige nu er der en meget stor kamp i gang om, hvorvidt Facebook skal regulere sig selv, eller om stater skal gribe ind. Den her sag betyder, at det tipper mod statslig indgriben, siger Timme Bisgaard Munk.

Allerede i dag står USA's føderale konkurrencemyndigheder og flere end 40 stater bag massive søgsmål mod Facebook for ulovlig monopolvirksomhed med krav om frasalg af Instagram og beskedtjenesten WhatsApp.

Krisen bliver kun dybere af, at det netop er 37-årige Frances Haugen, der har lækket de mange interne dokumenter, siger Timme Bisgaard Munk:

- Hendes motivation er ikke økonomisk. Hun er en indigneret borger. Og da hun i 2019 blev ansat hos Facebook, var det med et håb om at skabe et sundere socialt medie og en lidt bedre verden.

Brandet bliver nedslidt

Da Trump-tilhængere stormede Kongressen i januar 2021, følte Frances Haugen, at det blev tydeligt, at Facebook havde spillet en væsentlig rolle.

I dagene op til stormløbet havde Facebook vrimlet med grundløse beskyldninger om valgsvindel og opfordringer til at deltage i oprøret. Og stormløbet var til dels planlagt på Facebook, siger Frances Haugen i ’60 Minutes’.

Det fik hende til endelig at miste tilliden til tech-giganten.

Men trods Frances Haugens argumenter, vil Facebook formentlig alligevel forsøge at miskreditere hendes hensigter, lyder det fra Timme Bisgaard Munk.

- De vil spekulere i, hvilke motiver hun har.

Han tror dog alligevel, at sagen er så stor, at den potentielt kan vende folkestemningen mod Facebook.

- Facebook lever af, at dig og mig gratis deler indhold på deres platform. Hver gang der kommer en sag som denne her, nedslider det brandet, og vi får mindre lyst til at benytte platformen, siger Timme Bisgaard Munk.

Tirsdag skal Frances Haugen vidne i Kongressen i Washington D.C.

 

.

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar